Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Herzien van gebruikelijkloonregeling

Geplaatst op: 23-09-2014, 09:52:57

Over de hoogte van het loon van een directeur-grootaandeelhouder (dga) is vaak veel discussie met de Belastingdienst. De gebruikelijkloonregeling geeft hiervoor richtlijnen, maar is niet altijd even duidelijk. In het Belastingplan 2015 is daarom een wijziging van deze regeling opgenomen.

De belangrijkste wijziging ten opzichte van de huidige vormgeving van de gebruikelijkloonregeling is de introductie van het begrip ‘meest vergelijkbare dienstbetrekking’ ter vervanging van het begrip ‘soortgelijke dienstbetrekking’. Dit laatste begrip leidt in de praktijk namelijk regelmatig tot discussie met de Belastingdienst.

Functie-inhoud niet te vergelijken

De discussie spitst zich dan toe op de door de inspecteur aangegeven ‘soortgelijke dienstbetrekking’. Volgens veel dga’s is de functie-inhoud namelijk niet te vergelijken. Ook kunnen werkzaamheden in een andere regio plaatsvinden, of opereert de bv van de dga in een andere sector of heeft een andere grootte.

Niet langer soortgelijke dienstbetrekking

Een soortgelijke dienstbetrekking kan ontbreken, maar een meest vergelijkbare dienstbetrekking bestaat altijd. Op grond van de nieuwe gebruikelijkloonregeling geldt als hoofdregel daarom dat het in aanmerking te nemen loon ten minste wordt gesteld op het hoogste van de volgende bedragen:

  • 75% van het loon uit de meest vergelijkbare dienstbetrekking;
  • het hoogste loon van de overige werknemers van de bv;
  • € 44.000.

Bron: www.rendement.nl van 23 september 2014.

Ga terug naar de vorige pagina